Clinical Pilates

Το πιλάτες αποτελεί πνευματική ανακάλυψη του Joseph Pilates ο οποίος πίστευε ότι η κινητοποίηση σε πρώιμο στάδιο της αποκατάστασης μειώνει την περίοδο ανάρρωσης μετά από μία μυοσκελετική βλάβη.

Είναι ένας συνδυασμός ασκήσεων επικεντρωμένων στη σταθεροποίηση της οσφυοπυελικής περιοχής και την ενεργοποίηση των μυών του κορμού με πλήρη σύνδεση μεταξύ του νου και του σώματος.

Οι βασικές αρχές του πιλάτες αποτελούν :

  • την ενεργοποίηση και ενίσχυση της οσφυοπυελικής περιοχής σε συνδυασμό με την αναπνοή-ενίσχυση των εν τω βάθει σταθεροποιών μυών (μύες «πυρήνα»- κέντρο του σώματος)
  • τον έλεγχο της σωστής θέσης και την ενίσχυση των μυών του κορμού
  • τη διατήρηση των φυσιολογικών κυρτωμάτων της σπονδυλικής στήλης, την ομοιόμορφη κατανομή του βάρους και την ενίσχυση των μυών των κάτω άκρων με έλεγχο από τον «πυρήνα-κέντρο» του σώματος
  • τη συνειδητοποίηση του σώματος ως μία βιοκινητική αλυσίδα όπου όλα τα «κομμάτια» της χρειάζεται να ασκηθούν με αρμονία

Σε όλες τις παραπάνω αρχές χρειάζεται να προστεθεί πως δεν γίνεται κλινικό πιλάτες χωρίς έλεγχο της αναπνοής, συγκέντρωση, έλεγχο και ακρίβεια στην ποιότητα της τεχνικής των ασκήσεων καθώς και μετάβαση των ασκήσεων με ροή, πράγμα που εξασφαλίζει την ομαλότητα μετάβασης από τη μία άσκηση στην άλλη.

Στο σύγχρονο κλινικό πιλάτες εφαρμόζονται οι θεμελιώδεις αρχές της μεθόδου.

Παράλληλα η τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα έχουν βοηθήσει σημαντικά ώστε η μέθοδος να εξελιχθεί. Στο πλαίσιο αυτό οι ασκήσεις έχουν προσαρμοστεί ώστε να εφαρμόζονται με ασφάλεια στον τομέα της πρόληψης και της αποκατάστασης των μυοσκελετικών  προβλημάτων και στους τραυματισμούς καθώς και σε άλλες περιπτώσεις αναπνευστικών, καρδιαγγειακών, νευρολογικών και ρευματολογικών παθήσεων. Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε πως η μέθοδος έχει αναπτύξει εξειδικευμένα προγράμματα για τις γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης, στη λοχεία καθώς και για τις γυναίκες με οστεοπόρωση. Τέλος ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στο οποίο υπάρχει μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια είναι η συμβολή του κλινικού πιλάτες στη διαχείριση και αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Στο σύγχρονο κλινικό πιλάτες που στηρίζεται σε ερευνητικά δεδομένα (evidence based) οι κλασικές ασκήσεις της μεθόδου μετατρέπονται σε λειτουργικές ασκήσεις (functional pilates) προσαρμοσμένες στο πρόβλημα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου ενώ παράλληλα οι ασθενείς εκπαιδεύονται και στην ισορροπία, τη νευρομυική συναρμογή και το συντονισμό των κινήσεων. Αυτό ίσως αποτελεί μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν αλλά και με το κλασικό πιλάτες.

Σήμερα, η επιστήμη μας βοηθά να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματά της ώστε να  παρέχουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.