Θεραπευτική Άσκηση

IMG-20170620-WA0043-1280x960-1-1280x960-1-1280x960.jpg

Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί αναμφίβολα το πιο πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια ενός φυσιοθεραπευτή. Τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση μυοσκελετικών, νευρολογικών, καρδιαγγειακών, ρευματολογικών, αναπνευστικών παθήσεων, όγκων, αποκατάσταση εγκαυμάτων, σε παιδιατρικές παθήσεις, σε γυναικολογικές παθήσεις, στην οστεοπόρωση, σε τραυματικές και αθλητικές κακώσεις καθώς και στη διαχείριση του χρόνιου πόνου αποτελεί το πιο σημαντικό μέσο στην επιστήμη της φυσιοθεραπείας και αυτό που ξεχωρίζει έναν φυσιοθεραπευτή.

 

Για το λόγο αυτό χρειάζεται να δώσουμε στη θεραπευτική άσκηση το χρόνο που της αξίζει ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα του κάθε ασθενούς ξεχωριστά καθώς όσο και αν υπάρχουν πρωτόκολλα ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, έχει άλλες ανάγκες, άλλη καθημερινότητα, άλλες απαιτήσεις και άλλη ψυχολογία.

 

Χρειάζεται να σημειώσουμε πως δεν πρέπει να ταυτίζουμε τη θεραπευτική άσκηση με την οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Επίσης η αποκατάσταση ενός όντος που κινείται όπως ο άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να ταυτίζεται με παθητικές παρεμβάσεις από την πλευρά του φυσιοθεραπευτή. Έτσι το βασικό κομμάτι στη θεραπεία ενός ασθενούς αποτελεί η προσέγγιση μέσω της άσκησης και επικουρικά όποιο από τα υπόλοιπα θεραπευτικά μέσα κρίνεται απαραίτητο. Άλλωστε επιστημονικά αποδεικνύεται ότι υπερτερεί κατά πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα θεραπευτικά μέσα.

 

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως η θεραπευτική άσκηση αποτελεί μία «ομπρέλα» κάτω από την οποία ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους άσκησης όπως το κλινικό πιλάτες (σε στρώματα ή με χρήση οργάνων πχ κρεββάτι REFORMER- CADILLAC) , η λειτουργική αποκατάσταση (TRX, KETTLEBELLS, POWER BAGS, BOSU), τα πλειομετρικά προγράμματα κλπ.

 

Η φυσική δραστηριότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη θεραπευτική άσκηση.

Ο φυσιοθεραπευτής σαν επιστήμονας υγείας οφείλει να εξηγήσει στους ασθενείς του πως είναι διαφορετικό να κάνεις πχ εργασίες στο σπίτι σου ή κηπουρική από την κατάλληλη άσκηση η οποία χρειάζεται να καθορίζεται από έναν φυσιοθεραπευτή, να εκτελείται μαζί του και να επαναλαμβάνεται με συγκεκριμένη διάρκεια και συχνότητα προκειμένου να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα πχ αποκατάσταση μίας πάθησης της σπονδυλικής στήλης.  Το πρόγραμμα της θεραπευτικής άσκησης περιλαμβάνει εξειδικευμένες ασκήσεις με σκοπό:

 • την αύξηση της κινητικότητας
 • της μυϊκής δύναμης και αντοχής
 • τη βελτίωση της ελαστικότητας
 • τη βελτίωση της ισορροπίας και του ορθοστατικού ελέγχου
 • της αναπνευστικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας
 • του συντονισμού και της νευρομυικής συναρμογής
 • της λειτουργικότητας
 • της ποιότητας ζωής
 • τη μείωση του πόνου
 • τη βελτίωση της ψυχολογίας
 • την πρόληψη μελλοντικών υποτροπών ή άλλων σχετικών τραυματισμών

 

Ο φυσιοθεραπευτής χρειάζεται να είναι σε θέση να αξιολογεί την κατάσταση του ασθενούς όπως αυτή ορίζεται από τα διεθνή πρότυπα αξιολόγησης, να σχεδιάζει και να εφαρμόζει μαζί με τον ασθενή το κατάλληλο πρόγραμμα με σκοπό τη βελτίωση των συμπτωμάτων, της γενικής υγείας και ευεξίας του ασθενούς και την πλήρη επιστροφή του στην καθημερινότητά του.

 

Το  Κέντρο Φυσιοθεραπείας Physioway αποτελεί έναν χώρο πρόληψης και αποκατάστασης όπου από το 1999 εξειδικεύεται στη θεραπευτική άσκηση. Συνδυάζουμε βαθιά γνώση με μεγάλη εμπειρία και προσφέρουμε υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη προσέγγιση αποκατάστασης με άσκηση που βασίζεται στο κλινικό πιλάτες και τη λειτουργική αποκατάσταση σε ατομικές συνεδρίες και δυνατότητα μελλοντικής συμμετοχής του ασθενούς σε εξειδικευμένα ομαδικά προγράμματα μέχρι 3 ατόμων.

Τα προγράμματά μας βασίζονται σε όλη τη σύγχρονη ερευνητική προσέγγιση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και αναπροσαρμόζονται συνεχώς με βάσει τα νέα δεδομένα που μας προσφέρει η επιστήμη.

 

Τέλος είναι καλό να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν πρωτόκολλα. Στηριζόμαστε στα ερευνητικά δεδομένα που μας προσφέρει απλόχερα η επιστήμη στις μέρες μας αλλά ταυτόχρονα η προσωπική επαφή με τον ασθενή, μας βοηθάει να «αφουγκραστούμε» πως ο ίδιος βιώνει το πρόβλημά του και να βρούμε το βέλτιστο τρόπο αποκατάστασης για τον καθένα ξεχωριστά.