Συμβουλές εγκυμοσύνης
Παράλληλα με τις ανατομικές φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, η καθημερινότητα της φροντίδας ενός νεογνού μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνους και δυσλειτουργίες.
Η σπονδυλική στήλη μιας γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη, έχοντας για εννέα μήνες υποστεί υπερβολική επιβάρυνση, είναι τώρα ακόμη πιο επιρρεπής σε προβλήματα.
Τα τελευταία χρόνια, επαγγελματίες φυσιοθεραπευτές είναι σε θέση να δώσουν συμβουλές εργονομίας και προγράμματα ασκήσεων, βοηθώντας σημαντικά τις μητέρες να διαχειρισθούν τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητα τους.
Σπρώχνοντας το καρότσι
Συχνά οι μητέρες που σπρώχνουν το βρεφικό καρότσι φαίνονται κρεμασμένες πάνω του, με τους αγκώνες κλειδωμένους και τους καρπούς σε υπερβολική έκταση.
Όταν σπρώχνετε το καρότσι θυμηθείτε:
- να είναι κοντά στο σώμα με το στήθος να προβάλει προς τα εμπρός και το κεφάλι ψηλά
- να χαλαρώνετε τους ώμους και τους αγκώνες σας και να διατηρείτε τους καρπούς σε ουδέτερη και χαλαρή θέση
- προσπαθήστε να δώσετε τόνο στους κοιλιακούς μύες, με αλλά λόγια σφίξτε τους
- τέλος να μην ξεχνάτε ότι δεν είναι όλα τα καρότσια κατάλληλα για όλους, διάλεξτε το κατάλληλο καρότσι για το ύψος σας
Αγκαλιά με το μωρό σας
Οι νέες μητέρες περνούν σημαντικό μέρος της ημέρας τους κρατώντας το μωρό τους αγκαλιά.
Ένα σώμα που έχει υποστεί μια τεράστια αλλαγή κατά την διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης, τώρα καλείται να αντιμετωπίσει διαφορετικές συνήθειες της καθημερινότητας που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα ενός νεογέννητου, όπως η έλλειψη του ύπνου, που είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας κούρασης.
Οι νέες μητέρες πρέπει να φροντίσουν τον εαυτό τους ώστε να αισθάνονται υγιείς και να απολαύσουν τους πρώτους μήνες του μωρού τους.
- προσπαθήστε να κρατάτε το μωρό και από τις δύο πλευρές, κρατώντας τη σπονδυλική σας στήλη σε ευθεία θέση.
- ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς των βρεφών φαίνεται να είναι ο αρχαιότερος, στο μπροστινό μέρος του σώματος της μητέρας όπου και αναπτυσσόταν επί εννέα ολόκληρους μήνες.
Ταΐζοντας
Τα νεογνά συνήθως τρώνε κάθε δύο ώρες, που σημαίνει δώδεκα φορές το εικοσιτετράωρο.
Παράλληλα με την αλλαγή των πανών, θα αισθανθείτε πως δεν υπάρχει χρόνος μεταξύ των γευμάτων.
Εκτός από την σοβαρή επιβάρυνση της σπονδυλικής σας στήλης, η έλλειψη σωστής στάσης κατά την διάρκεια του θηλασμού φέρνει τις θηλές σε κακή γωνία, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο θηλασμός και το μωρό να μην παίρνει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος, πράγμα που οδηγεί στην διαμαρτυρία του που εκδηλώνεται με τον μοναδικό τρόπο που έχει: το κλάμα.
- η καλύτερη θέση είναι οκλαδόν, ώστε να υπάρχει ισορροπία, με ένα μαξιλάρι πίσω από την μέση σας και τη σπονδυλική σας στήλη να είναι σε ευθεία θέση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα ειδικά υποστηρικτικά μαξιλάρια θηλασμού.
- τέλος πριν ξεκινήσει η διαδικασία του θηλασμού, όλα τα αναγκαία εξαρτήματα να είναι σε τέτοια απόσταση έτσι ώστε να μπορείτε να τα προσεγγίζετε εύκολα.
Μεταφέροντας το κάθισμα του αυτοκινήτου
Παρ’ όλο που το βρεφικό κάθισμα του αυτοκίνητου προσφέρει ασφάλεια στη μεταφορά των μωρών, η μεταφορά του είναι μία από τις πιο επίπονες δραστηριότητες.
Το καλύτερο που έχει να κάνει μια μητέρα θα ήταν να ελαχιστοποιήσει τη μεταφορά του από και προς το αυτοκίνητο.
Εάν παρ’ όλα αυτά θέλει να μεταφέρει το μωρό με το κάθισμα του αυτοκίνητου θα πρέπει:
- να είναι κεντραρισμένο κοντά στο σώμα ώστε να μην αναπτύσσονται μεγάλες ροπές στην σπονδυλική στήλη
- να ενεργοποιεί τους κοιλιακούς και τους εν τω βάθει μύες του κορμού
- να μην κρεμάει το κάθισμα στα χέρια αλλά να το κρατάει με λυγισμένους αγκώνες
Αλλάζοντας το μωρό σας
Συνήθως τα μωρά αλλάζουν έξι με δέκα φορές την ημέρα. Χρησιμοποιήστε μία μεγάλη επιφάνεια εργασίας με το σωστό ύψος, ώστε αποφύγετε επιπλέον επιβάρυνση του σώματός σας. Θυμηθείτε να μην σκύβετεπάνω από το μωρό σας και να έχετε ότι χρειάζεται κοντά σας.
Ενδεικτικό πρόγραμμα ασκήσεων αποκατάστασης μετά τον τοκετό
Το πρόγραμμα αρχικά περιλαμβάνει τη γνωστή προθέρμανση της οποίας η διάρκεια κυμαίνεται από επτά με δέκα λεπτά και αφορά στους μεγάλους μύες του σώματος.
Ξεκινήστε κάνοντας ζωηρό περπάτημα, ή στατικό ποδήλατο, ή ελλειπτικό μηχάνημα σε χαμηλή ένταση, ή κολύμπι. Συνεχίστε με απλές διατάσεις στους καμπτήρες των ισχίων, στους ισχιοκνημιαίους, στους τετρακεφάλους και στους γλουτιαίους μυς.
Προσοχή! Πρώτα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, ο όποιος θα δώσει τη συγκατάθεσή του για την έναρξη του προγράμματος.
Ο φυσιοθεραπευτής σας θα σας δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις. Στη συνεχεία μπορείτε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα που φαίνεται παρακάτω:
Οι κοιλιακοί μύες και οι μύες της πυέλου, είναι οι δύο κατηγορίες που υφίστανται την μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Είναι αυτοί που χρειάζονται την περισσότερη δουλειά μιας και αποτελούν τη βάση για τη σωστή λειτουργεία της σπονδυλικής στήλης, ώστε να υπάρχει αρμονία και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης των επιλόχειων μυοσκελετικών δυσλειτουργιών.